RE-GLASS

Sajtóközlemény

„Adaptív eszközbeszerzés a Fer-marik Kft.-nél”

A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén 2018/09/30

A Fer-Marik Kft. sikeresen pályázott meg és helyezett üzembe egy GM-ST5000 típusú üvegtörő és rostáló gépsort Orosházán 2018. március és szeptember között. A cég a GINOP-2.1.8.-17-2017-00502 azonosító számú projektet a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja keretén belül a „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” tárgyú felhívásra benyújtott sikeres pályázat alapján, a Magyar Állam és az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának 14,74 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósította meg.

A fejlesztési projektbe a Fer-Marik Kft. 25 éves hulladékkezelési tapasztalattal vágott bele, célként kitűzve, hogy forradalmasítja az üveghulladék nagykereskedelem feldolgozói szektorát. Folyamatos technológiai fejlesztések révén sikerült feldolgozhatóvá tennie a speciális, addig szemétként kezelt üveget, melybe beletartozott a Magyarországon nem gyártható, csak import lévén az országba kerülő színes üveg hulladék is. A cég ezzel évi több ezer tonna üveghulladékot dolgozott fel, miközben végig szem előtt tartotta a környezet védelméért tett, rá is vonatkozó szabályozásokat.

Mikor a cég úgy döntött, hogy tevékenységi körét kibővíti, az eddig igen korlátosan feldolgozható csomagoláshulladék feldolgozásának lehetőségei felé nyúlt. Ezzel a lépéssel sikeresen kibővítette partnerkörét, valamint a technológia fejlesztése révén a feldolgozói portfólióját is. A cég vezér dinamikája egy olyan, nagy piaci értékkel bíró elgondolás volt, hogy az értéktelen üvegszemétből is képesek legyenek ipari szinten felhasználható termékek előállítására és ezáltal a törtüvegigény országos szintű növelésére.

Kutatás fejlesztésünknek köszönhetően új piaci lehetőség nyílt az üvegipar számára alkalmatlan és a Magyarországon nem gyártott színes csomagolási üveg építőipari hasznosítására, amennyiben a tört üveg szemcsemérete eléri a kívánt 0,5-0,8 mm-t. Az új technológiai sor alkalmazásával feltudjuk dolgozni az alábbi, eddig országosan nem hasznosított üveghulladékokat: gittel szennyezett síküveg; drótos üvegek; kopolit üvegek. Az erre alkalmas technológia egy GM-ST5000 üvegtörő és rostáló gépsor beszerzését jelentette, amely alkalmazkodni tud majd a 2019-es igénynövekedésnek, miközben újrahasznosított, egyedi szabványméretű törtüveget állít elő.

Az adaptív eszközbeszerzés révén új termékvonal került kialakításra, növekszik a feldolgozói kapacitás és várhatóan az árbevétel, valamint a dolgozói létszám is.

További információ kérhető:

Aszódi Ferenc, ügyvezető, Fer-Marik Kft.
Cím: 5900 Orosháza, külterület hrsz. 0460/10.
Tel.: +36 (20)217-8560, Web: www.fer-marik.hu

Tisztelt Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023.05.01. (hétfő) és 2023.05.05. (péntek) napokon telephelyünkön a ki- és beszállítás SZÜNETEL.

Kamionokat ezen a 2 napon nem tudunk fogadni.

Megértésüket köszönjük!