RE-GLASS

Sajtóközlemény

Technológiai fejlesztés a Re-Glass Kft-nél

2022.május 11.

A Re-Glass Kft. sikerrel pályázott a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00211 azonosító számú projektjével a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” tárgyú felhívásra. A 143 131 352 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatású projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretén belül valósul meg. A projekt megvalósításának kezdete 2022.03.21, fizikai befejezésének tervezett napja 2024.03.21.

Tagi támogatási összeg: 143 131 352 Ft
Európai uniós támogatás összeg: 125 955 588 Ft
GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00211 az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

Az országos lefedettséggel bíró, immár több mint 25 éve üveghulladék-feldolgozással foglalkozó Re-Glass Kft. tevékenysége kiterjed minden típusú üveghulladék begyűjtésére és hasznosítására (öblösüveg, síküveg, autó-szélvédő, napelem, stb). Központi telephelye Orosházán található – hiszen ez az egyetlen magyar város, ahol a sík-és öblösüveg gyártása 1960 óta töretlenül fennmaradt -, de rendelkezik fiókteleppel Budapesten és Mezőörsön is.

A projekt célja az eddig hulladéktárolókba szállított laminált gépkocsi-szélvédőüvegek komponenseinek (üveg, „PVB” ragasztóanyag) szétválasztása, azok gazdaságos kinyerése – a megfelelő iparágakban történő újrahasznosíthatóság érdekében, a “körkörös gazdaság” (ipari hulladékanyagok újrahasznosítása) elvárásainak megfelelően.

Ipari oldalról kiemelt igény mutatkozik ezen probléma megoldására.

 

Együttműködő partnereikkel – laboratóriumi kísérletekkel igazoltan – gazdaságos és újszerű megoldást találtak az eleddig hulladékként kezelt tetemes volumenek kezelésére, szétfajtázására és visszavezetésére az üveg- és műanyagipar különböző területeire (kezdetben 1000 tonna/év tervezett kapacitással).

Saját felismerésük és megközelítésük fiziko-kémiai alapja az a megfigyelésük, hogy bizonyos szervetlen sók oldatában a PVB – megfelelő hőmérsékleten és tartózkodási idő mellett – megduzzad, amely ebben az esetben az üveg felülettől történő leválásában nyilvánul meg.

Jelentős  újdonságtartalom – a jelenleg ismeretes megoldásokkal szemben – az is, hogy mindez kémiai degradáció nélkül következik be.

 

Ennek megfelelően az elért fejlesztésekre tervezett üzem (4 tonna/műszak) megépítésével – majd a kilátásba helyezett hulladék-volumen növekedésével összhangban a 2. és 3. műszak bevezetésével – a feldolgozó kapacitás duplázható/triplázható.

Az eljárás know-how része (különösen szabadalmi védettség megszerzése esetén) értékesíthető világszinten is.

Eredményeiket részben saját kutatás, részben külsős munkatársak tevékenységéhez kapcsolódóan szándékoznak hasznosítani.

A  projekt sikeres megvalósításához, a K+F/K+I eredmények verifikálásához és  méretnöveléséhez, a műveleti lépések optimalizálásához és az 1000 t/éves feldolgozó kapacitású üzem (ipari lépték) megépítéséhez és termelésbe állításához – a  pályázattal elnyerhető támogatáson felül – saját erőforrások és kooperációs partnerek is rendelkezésre állnak,.

Meglátásuk szerint a projekt eredményeképpen létrehozott technológia kiemelt érdeklődésre tarthat számot nemzetközi szinten is, hiszen – mint azt fentebb bemutattuk – a probléma Nyugat-Európában is akut.

A cégről bővebb információt a www.reglass.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

 

Kapcsolattartó: Aszódi Ferenc ügyvezető igazgató

Telefon: 06202178560

E-mail: aszodi.ferenc@reglass.hu

Tisztelt Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023.05.01. (hétfő) és 2023.05.05. (péntek) napokon telephelyünkön a ki- és beszállítás SZÜNETEL.

Kamionokat ezen a 2 napon nem tudunk fogadni.

Megértésüket köszönjük!